KIRKON PALO

Lauantaina 29.9.1956 paloi puinen ristikirkkomme valtavalla voimalla palveltuaan seurakuntalaisia 136 vuotta.
Palo huomattiin aamulla noin kello 8.40. Kauhajoen paloautot olivatkin heti hälytyksen saatuaan paikalla. Tulelle ei kuitenkaan voitu mitään, ja jo parinkymmenen minuutin kuluttua
hälytyksestä kirkon torni romahti alas. Parissa tunnissa koko rakennus oli palanut lähes maan tasalle. Siunauskappeli onneksi säilyi, sillä se oli hieman etäänpänä kirkosta eikä suoraan tuulen alapuolella. Kirkon tiilinen lämpökeskuskin saatiin pelastettua vaikka se sijaitsikin tulen alapuolella, kirkonpuoleisesta katosta osa paloi.

Hälytyksen olivat saaneet myös muut Suupohjan palokunnat, jotka olivat tarpeellisia jälkisammutus ja vartiointitöissä. Kirkosta saatiin pelastettua vain hopeinen ehtoolliskalusto, matot, joitain alttari- tekstiilejä sekä Johannes- ja Maria-veistokset, jotka nyt ovat uuden kirkon alttarilla.

Todennäköisimpänä palon syttymissyynä pidettiin kirkossa maalaustöiden vuoksi säilytettyä vernissaa, joka on itsesyttyvää.

Kirkko oli Salomon Köhlströmin suunnittelema, tyypiltään ristipitkiö. Rakennusurakan hoiti Salomonin poika Juho Köhlström, joka aloitti perustustyöt 12.10.1818. Ensimmäinen jumalanpalvelus uudessa kirkossa pidettiin 13.8.1820. Kirkon vihkiäiset pidettiin 8.10.1820. Kirkon alttaritaulun ja sisämaalaustyöt teki kesällä 1821 porilainen maalari Blom. 1825 paanukatto tervattiin ja 1835 seinät punamullattiin. 1855 aloitettiin suuritöinen korjaus, kun kirkon vajonneet osat nostettiin ja tehtiin uusi kuusi korttelia (90 cm) korkea kivijalka. 1875 hankittiin 12-äänikertaiset urut ja rakennettiin urkuparvi.

1902-03 rakennettiin uusi sakasti ja vanha liitettiin kirkkosaliin. Etelä- ja pohjoisristeihin lisättiin lehterit. Kellotornikin korotettiin yli 40-metriseksi, josta näin tuli kauas näkyvä maamerkki. Viimeksi kirkkoa uusittiin vajaa vuosi ennen tulipaloa, jolloin hankittiin mm. uudet 37- äänikertaiset urut.

 

UUSI KIRKKO

Uuden kirkon suunnittelusta pidettiin arkkitehtikilpailu. Lopullinen valinta tehtiin Veikko Larkaksen ja Jussi Lappi-Seppälän ehdotusten välillä. Valituksi tuli Larkaksen suunnittelema moderni kirkko.

 

takaisin