Museoitu valokuva?

Suurin osa valokuvista otetaan perheen tai suvun ihmisistä ja tapahtumista. Ne on tarkoitettu yksityiseen käyttöön, tallentamaan muisto myöhemmin katsottavaksi. Kun aikaa kuluu, pitää teknisesti onnistunut valokuva sisällään enemmän tietoa kuin alunperin oli tarkoitus. Se on tietenkin kuva tietyltä ajalta, ihmisistä, maisemasta ja rakennuksista, mutta se kertoo myös ajankuvasta, sosiaalisista suhteista, arvomaailmasta.
Alkuperäisen valokuvan lahjoitus museolle silloin, kun kuvassa mukana olleet pystyvät nimeämään henkilöt, tapahtumapaikan ja -ajan sekä valokuvaajan, pelastaa jälkipolville yhden kuvan koko aikakaudesta. Ajan kuluessa ja aikalaisten muistikuvien hämärtyessä museolle tallennetut kuvat muuttuvat laajemmin tärkeiksi. Ne eivät enää edusta vain yhtä perhettä tai sukua, vaan ovat enemmän alueen ja ihmisten, koko maankolkan historiaa.
Museon kannalta tärkeitä ovat arkipäivästä kertovat kuvat. Ne ovat harvinaisempia kuin kuvat juhlista ja vapaa-ajan tapahtumista. Työnteko, liikkuminen, maisemat sekä sisä- ja ulkokuvat rakennuksista ovat jatkuvan muutoksen alaisia. Vain valokuvissa voi nähdä muutosten suunnan ja nopeuden.

Mobirise

Kauhajoen kotiseutumuseon toimesta järjestettiin 1999 Kauhajoen kylien valokuva-aarteet talteen - leaderhanke, jonka tuloksia voitte katsoa netistä
www.kauhajoenmuseo.fi/aarteet

Kauhajoen museon luetteloiduissa kokoelmissa on lähes 8000 valokuvaa. Kuvia ovat lahjoittaneet useat eri henkilöt ja osa kuvista on jäljennöskuvattuja. Aihepiiriltään kuvat kattavat koko elämän kirjon ristiäiskuvista hautajaisiin ja ateljeemuotokuvista työkuviin. Myös maisemia ja tapahtumakuvia on saatu talteen. Suuresta osasta kuvia puuttuvat taustatiedot: kuvausaika, -paikka sekä henkilötiedot ja valokuvaaja.
Sanssinkartanossa oli näyttelyssä 2014 pieni otanta kuvista.

Katso näyttelyssä olleita kuvia
Mobirise

Kokoelman luultavasti vanhin kuva

Kristiinankaupungissa 1800-luvun puolivälin jälkeen otettu kuva. Rattailla Kauhajoen ensimmäiset maakauppiaat Carl Rudolf Carlenius (22.6.1826–4.3.1897) ja Jaakko Aronen (3.12.1819–4.3.1877) tavaranhakumatkalla.

Ambrotypia. Positiivikuva valotettu lasilevylle. Kuva näkyy tummalla taustalla.

© Copyright 2018, Kauhajoen museoyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

©  Kauhajoen kotiseutumuseo

HTML Creator